Buah, cucur, Flora, Resipi

Bismillah Phrase Arabic Islamic Calligraphy 05

 

Ada sahabat Angah bagi pisang. جزاكَ اللَّه خيرًا كثيرًا  Dok agak pisang ni pisang Abu atau nama lain pisang awak nipah. Buat apa dok pening2. Kita confirm dengan sahabat2 dlm Grup Blog Tumbuhan.    إن شآء اللَّه

Sahabat ni siap bagi link lagi.

Kepada semua yg tahu tapi tak lokek/kedekut berkongsi ilmu, جزاكم اللَّه خيرًا كثيرًا . Rasanya tak ada orang yg kedekut pasal ilmu ni kan?

Selesai di wasapp, masak la pulak……😍

Goreng ja pisang abu ni………

Hiris pisang ikut kesukaan masing2. Buang kulit.

Buat bancuhan tepung kegemaran. Masukkan hirisan pisang. Salut setiap kepingan dan goreng.


الحمد للَّه

Bagi sesetengah orang, pisang yg hampir masak ini lebih sedap. Kalau yg ranum tu, kata orang2 lama, pisang yg ranum ‘makan minyak’.

Buah, buah, cucur, Flora, Resipi

Bismillah Phrase Arabic Islamic Calligraphy 05

Adik beradik dengan nangka,cempedak,terap , namchem dan beberapa yang lain. Buah sukun serupa dengan nangka dan sedaranya yg lain dari rupa kulitnya (timbul2). Bezanya pula, ia tidak mempunyai ulas-ulas isi yg berbiji. Sukun yang digoreng rasanya gebu macam ubi pulak. ﺳﺒﺤﺎﻥ ﺍﻟﻠﻪ Macam nangka, sukun  tak bermusim. Tu pun payah juga nak dapat sukun ni di tempat kami. Ramai yang suka makan buah ni,tapi takut ‘angin’

Cucur sukun:

Sediakan bancuhan tepung beras, garam secukup rasa, kapur makan dan air. Bancuhan jangan pekat, nanti tak rangup. Sekadar menyaluti buah sukun.

  • Kupas buah sukun.
  • Belah memanjang. Kemudian hiris memanjang atau pun melintang. Buang empulur.

  • Kepingan2 sukun direndam dalam air utk elakkan ia menjadi rona koko.
  • Sejatkan air bila hendak mengoreng.
  • Goreng dalam minyak yg bnyk dengan api sederhana dan sejat.
  • Sukun goreng sedap juga dicicah sos cili atau cili cuka.

             ﺍﻟﺤﻤﺪ ﻟﻠﻪ