biskut, Resipi

Samperit susu

 

Trend biskut raya dlm 2, 3 tahun kebelakangan ni, di antaranya samperit susu. Kalau disemak balik resepi lama2, samperit susu memang dah ada. Orait la kalau kita nak ketengahkan atau hidup balik kuih2 tradisi orang Melayu kita. 👍👍👍😘

Samperit susu lebih mudah bancuhannya berbanding samperit tradisional yg satu lagi tu.

Bahan2 membuatnya:

  • 500g tepung jagung
  • 3 senduk nasi butter (kami guna marjerin Pelangi ja)
  • Susu pekat (lebihkurang ½ tin)
  • 1sk vanila
  • pewarna kuning (kalau suka, optional)

 

Cara membuatnya:

  • Gaul marjerin ke dalam tepung jagung hingga jadi macam serbuk roti (breadcrumbs).
  • Masukkan susu pekat, sedikit2 sambil digaul ke dalam tepung. Lebih kurang ½ tin.
  • Gaul sebati hingga jadi satu doh yg lembut. Tutup doh dengan tuala ‘good morning’ yg lembab.
  • Jemput2kan doh dan tekan dgn acuan samperit. Hias la dgn apa2 hiasan kegemaran di atas kuih.
  • Sekiranya doh menjadi kering, masukkan sedikit marjerin pd doh(diasingkan dlm segenggam, dan diuli lembut)
  • Bakar dgn api bwh sj dgn suhu 150°C selama 20 minit (ikut kesesuaian oven masing2). Oven dipanaskan dulu.

samperit susu

الحمد للَّه

Walaupun PKP , kuih raya tetap ada (walaupun1,2 jenis sj)  supaya suasana raya masih terasa.  إن شآء اللَّه

 

 

 

biskut, Resipi

Snow Almond

 

Nak jadi rezki, google dlm internet jumpa lah biskut yg digemari dan sempat buat utk Hari Raya Eidul Fitri 1439H baru-baru ni.

Ikut saja resepi yg terjumpa tu. Terima kasih kepada Yatie tuanempunya blog Sinar Kehidupanku, yang telah berkongsi resepi Snow Almond.

Bahan A :

  • 260g mentega
  • 150g gula kastor
  • 1 ct esen vanila

Bahan B :

  • 300g tepung gandum
  • 50g tepung kastad
  • 50g susu tepung
  • 40g tepung jagung
  • 50g serbuk badam

Hiasan : coklat masakan & breadcrumbs putih

Cara-cara membuatnya :

  • Pukul Bahan A hingga berkrim.
  • Masukkan Bahan B dan uli hingga menjadi doh.

  • Canai(guna sekeping plastik utk tutup doh supaya ia tidak melekat pd ‘rolling pin’) dan terap dengan acuan disukai.
  • Bakar pd suhu 140°C  selama 30 minit.

snow almond

Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yg dicairkan secara  double-boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.

              ﺍﻟﺤﻤﺪ ﻟﻠﻪ