Buah, cucur, Resipi

Coq pisang raja/ Pisang raja goreng

 

Pisang goreng atau bahasa orang utara coq pisang, menjadi kegemaran(favourite) ramai. Kalau tidak, tak ada la istilah “macam goreng pisang panas” utk sesuatu yg jadi rebutan atau permintaan ramai pada sesuatu masa. Dari orang2 tua dulu, goreng pisang panas dimakan pada waktu petang(tea time) dengan kopi panas. 😋 Memang sedap kalau makan masa suam2 gitu.

Jenis2 pisang yg sesuai buat pisang goreng ialah pisang awak, pisang abu/nipah, pisang raja, pisang nangka dan beberapa lain.

Hari ni kami beli pisang raja utk digoreng. Pisang ni sesuai utk serawa, utk bubur asyura juga.

Satu sikat.

Pisang dikupas kulit dan dibelah dua. Isi dia tak tebal sangat, jadi tak boleh nak belah tiga.

Buat bancuhan tepung kegemaran dan masukkan pisang ke dalam tepung. Di sini kami suka buat bancuhan ringkas tepung beras, sedikit garam, sedikit air kapur dan air. Bancuhan tak pekat.

Goreng dalam minyak yg banyak dan panas. Goreng hingga kuning keemasan dan tepung rangup.

pisang raja goreng

الحمد للَّه

Makan begitu saja atau cicah dengan sambal kicap atau sos cheese atau apa2 sos kegemaran. 😍

cucur, Resipi

Cucur badak

 

Memusing cari ubi kayu sampai keluar kawasan….nak cari ubi kayu, nak cari ubi kayu 😋😄 Tak ada rezeki. Lain yg dicari, lain yg dapat 🤲

الحمد للَّه

Keledek pun keledek la…..😍 Nak buat coq badak, saiz orang2 dulu buat (memang saiz badak 😂) . Makan puaih(puas). Cuma tak dapat udang kering untuk hiasan di luar.

Cucur badak

 

Kalau ubi banyak, إن شآء اللَّه boleh buat frozen.

 

  • Kupas ubi keledek dan potong besar2. Basuh dan kemudian rebus hingga empuk.
  • Lenyek ubi ketika masih panas2.
  • Kemudian biar hingga betul2 sejuk.
  • Masukkan tepung gandum dan gaul hingga tak melekit di jari. Tambah tepung bila perlu. (kalau melekit sikit2 tu tak apa, bila buat bola2, cicah pada tepung dan golek2kan.)
  • Siapkan bebola2 dari doh ubi, lebihkurang saiz yg sama (timbang klu suka).
  • Masukkan inti pada setiap bebola ubi. Leperkan sedikit. Jika ada udang kering bolehlah di lekatkan di atas setiap cucur.

 

  • Siapkan kesemua coq badak dan atur dalam talam yg disapu dengan sedikit minyak.
  • Goreng dalam minyak dalam dan cukup panas hingga kuning keemasan. Minyak kalau terlalu panas, akan jadi gelembung di permukaan kuih 👇😊

 

الحمد للَّه

جزاكَ اللَّه خيرًا كثيرًا

kepada angah yang banyak membantu .

 


Kuih yang lebih buat frozen.